頭槌爭頂

你熟識球例嗎?你遇過執法難題嗎?不妨到此跟大家分享討論吧!

版主: 版面管理員

頭槌爭頂

文章cyhenry » 12年1月5日22:48 週四

頭槌爭頂, 係一個「困擾」左我好耐ge問題 :smt017
話說兩個球員爭頂ge時候, 其中一個知道自己頂唔到, 企住唔郁 :smt027
另一個位置都唔多好, attempt 去頂, 但係被前面企住ge球員阻住 頂唔到, 人仰馬翻 :smt043
當上述情況出現, 多數見r都會吹唔郁ge球員犯規 :smt113
呢點就係我唔明ge地方... :smt102
我有諗過係唔係吹危險動作, 但係的話應該俾ifk, 但次次見都係俾fk :smt018
咁...請問各位ching, 其實... 吹罰啲咩??? :smt012
確實是誰被判罰了 也是有異聲
頭像
cyhenry

文章20ping » 12年1月6日00:20 週五

有身體接觸的犯規就會係罰直接自由球!!
無身體接觸的犯規大多數會罰間接自己球!!
20ping

文章yeah09 » 12年1月6日14:27 週五

:smt008 粤语理解不是很透。
大致看是说两个队员争球时发生的犯规。

这种情况,我基本会做这样的判断:
如果一方A队员静止等待来球,而另一方B队员从后方跳起冲撞而来,应该是要判B队员的跳向或冲撞范围,因为他没可能得球,是一个草率的行动;
如果A队员静止,并在B队员跳起时,有弯腰或拱的动作,使得B队员在跳起时失去了身体平衡,应该判A队员以危险方式比赛犯规,间接任意球。

判断主要基于两个队员动作的幅度,动机,造成的结果的多方面综合,并不一定说谁犯规,也可以是合理性的争球动作。
人逢喜事精神爽……
还可以一直做着梦!
頭像
yeah09

文章ahsir » 12年11月27日18:00 週二

:smt001

Butting ...

:smt016
ahsir

文章cho cole » 12年11月30日00:55 週五

But what...................
cho cole
Keep strong never give up
頭像
cho cole

文章ahsir » 13年10月13日08:09 週日

:smt001

Yeah O9昇官少上網了...

:smt003
ahsir

文章cho cole » 13年10月15日00:31 週二

ahsir 寫::smt001

Yeah O9昇官少上網了...

:smt003

忙噢............ :smt014 :smt014
cho cole
Keep strong never give up
頭像
cho cole

回到 球例研討 (Laws of the Game)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客