比賽球衣

你熟識球例嗎?你遇過執法難題嗎?不妨到此跟大家分享討論吧!

版主: 版面管理員

比賽球衣

文章cho cole » 09年10月22日00:25 週四

於2009年的0月21日在本港舉行的亞洲足協盃四強第二回合賽事
南華 對 科威特SC
就球衣,球褲,顏色上,球例上當然無錯,但事實上好接近。
主隊:紅、白、紅
客隊:白,紅,白
其實我覺得將來球例可就比賽球衣,球褲,球襪作出硬性的規定要衫褲襪兩隊都要不同色。
是問,如果襪子同色,當越位攻守方同一位置上如攻方守方同色襪攻方的腳行先你又怎樣判斷越位呢?個人認人認為要稍做改一改球例第四章球員裝備內容
![/b]
cho cole
Keep strong never give up
頭像
cho cole

Re: 比賽球衣

文章colour » 09年10月22日00:50 週四

cho cole 寫:於2009年的0月21日在本港舉行的亞洲足協盃四強第二回合賽事
南華 對 科威特SC
就球衣,球褲,顏色上,球例上當然無錯,但事實上好接近。
主隊:紅、白、紅
客隊:白,紅,白
其實我覺得將來球例可就比賽球衣,球褲,球襪作出硬性的規定要衫褲襪兩隊都要不同色。
是問,如果襪子同色,當越位攻守方同一位置上如攻方守方同色襪攻方的腳行先你又怎樣判斷越位呢?個人認人認為要稍做改一改球例第四章球員裝備內容
![/b]

真係睇到有D眼花•••哈哈
colour

文章cho cole » 09年10月22日01:27 週四

如果我有權的話我唔會開波 :smt014 :smt014 :smt019 :smt019
你們同意嗎? :smt017 :smt017
cho cole
頭像
cho cole

文章colour » 09年10月22日02:23 週四

cho cole 寫:如果我有權的話我唔會開波 :smt014 :smt014 :smt019 :smt019

其實應該佢地開賽前會議前已經知道.....match commissioner 賽前亦會知道...
其實應該好似上回合咁就最好....白白白 紅藍紅
colour

文章Dennis Yip » 09年10月22日12:00 週四

If you were the MC or members to attend the manager meeting, you can see how troblue making the visiting team.

To let the match to commence and play by compromise something is worth to review.
:smt011
奧運精神 : 講求團結和和平,講求無私、公平、和諧、尊嚴和夥伴關係
頭像
Dennis Yip

文章Walter Lee » 09年10月22日12:33 週四

cho cole 寫:如果我有權的話我唔會開波 :smt014 :smt014 :smt019 :smt019

同意 :smt002
HKFRA Fair Play Please!
頭像
Walter Lee

文章尋開心 » 09年10月22日23:14 週四

佢地應該?闣anager meeting
睇過同埋傾過的D波衫顏色
冇理由咁都通過 :smt018
唔通?圊{覺 :smt015 :smt015 :smt015

扭開電視收看直播
第一時間
有冇搞錯 :smt017
頭像
尋開心

文章cho cole » 09年10月22日23:49 週四

球例無錯!賽例應Review下!HK 甲組賽例都應檢討!期望將來球例可修改!
但歐聯今季開鑼到現在,每一場都衫褲襪都不同!只有裁判的褲襪會同球員定撞色啦!
人地做到你地點解做唔到!球衣者...... :smt016 :smt016
cho cole
頭像
cho cole

文章Dennis Yip » 09年10月23日10:36 週五

根據 AFC Cup 2009 章程,各隊需於比賽前不少於 12 星期將所有比賽用球衣及有關物品提交亞洲足協審查。

客隊可大安旨意咁唔交,因為 12 星期前佢地根本唔知會對呢隊主隊。如果大家有睇過網上有關主隊的網誌中有提及 MC 有建議 FA 提供另一顏色的褲子供客隊使用,最後不得要領都係因為呢條褲子事前沒有得到 AFC 批准而又可能不得使用。其實 MC 亦可以執意咁做,不過 AFC 會問點解明知客隊有另一隻顏色褲子的情況下仲要 FA 出手相助?

所以只有在權衡賽例、又沒有違反球例的原則下只有批准客隊使腦紅褲。我只可以咁睇係客隊係“鑽條子”上面技高一籌。
奧運精神 : 講求團結和和平,講求無私、公平、和諧、尊嚴和夥伴關係
頭像
Dennis Yip

文章尋開心 » 09年10月23日15:26 週五

經驗話俾你知
場上球隊比賽的球衣
千萬不可只得2種顏色
尤其是上下對碰
否則做到你血壓上升
頭像
尋開心

文章cho cole » 09年10月23日20:20 週五

有球迷話越位判錯!會同球衣有關嗎?但我角度睇應該越位!如果球衣清楚D應該會准D :smt014 :smt014
cho cole
頭像
cho cole

文章尋開心 » 09年10月23日23:07 週五

你都話球迷洛
頭像
尋開心

文章cho cole » 09年10月24日20:01 週六

我都係球迷 :smt006 :smt006
cho cole
頭像
cho cole

文章尋開心 » 09年10月25日12:04 週日

no :smt012 :smt012
你是球迷中的ref
與眾不同

:smt004 :smt004 :smt004
頭像
尋開心

文章cho cole » 09年10月25日23:05 週日

講番球衣!雖然球例不足可以賽例補救,希望經呢一場賽事可提醒AFC甚至FIFA
繼當年的丹麥國家隊手球事件又再—次從香港出發! :smt006 :smt006
cho cole
頭像
cho cole

下一頁

回到 球例研討 (Laws of the Game)

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客